СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН "ИЗГРЕВ"

XXV юбилейна изложба “Изгревът на творчеството – четвърт век”

05.11.2020

XXV юбилейна изложба на художниците от район “Изгрев” 2020 – “Изгревът на творчеството – четвърт век” беше  официално открита на 4 ноември, в сградата на Интерпред – в галерийното пространство на Арт – Плейс.

Събитието е част от Календара на културни събития на Столична община. Всички желаещи да за разгледат, могат да го направят в периода 4 – 27 ноември 2020 година.

Изложбата тази година е специална не само с юбилея си. За първи път тя прокарва мост към чуждестранното изкуство със специален кът. Всички 12 държави с дипломатически мисии на територията на район „Изгрев“ участват в експозицията с творба на свой автор, с която ще ни позволят да се докоснем до културата и творчеството на тяхната страна.

Изложбата се организира от СО – район „Изгрев”, под патронажа на кмета доктор Делян Георгиев, и се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници и Интерпред – СТЦ София АД. В нея участват 21 български творци с непоказвани досега свои произведения.

            Голямата награда на кмета отиде при Людмила Дамянова и нейната творба “Полет над есенна Витоша”.

            Първото издание на изложбата на художниците, живеещи и/или работещи в район “Изгрев” e през далечната 1996 година. И до днес тя се провежда ежегодно и това го превръща във важно събитие  за района и града. 

В район „Изгрев“, известен в средата на миналия век като българския Монмартър, ателиета или артистични домове са имали едни от най-талантливите български художници, като Илия Петров, Ненко Балкански, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Мирчев, Константин Трингов, Александър Стаменов, Стоян Венев и други. И днес районът приютява на територията си над 200 професионални, активно творящи художници.

За първа година изложбата се провежда през есента, непосредствено след честването на 1 ноември – Деня на народните будители и 3 ноември – Ден на българския художник и техния покровител Св. Пимен Зографски, чието име ще носи новостроящия се православен храм в район “Изгрев”.

Last modified: 05.11.2020

Comments are closed.