СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН "ИЗГРЕВ"

ВСИЧКО ЗА РАЙОНА

Район „Изгрев“ обхваща три квартала на София – „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“. Районът представлява около 3 на сто от територията на столицата. Неговите граници са бул. „Цариградско шосе“,  бул. „д-р Георги М. Димитров“, бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Стоян Михайловски“, бул. „Пейо К. Яворов“.

Население

Населението на Район „Изгрев“ по данни на ГРАО е 45 000 души. Населението на “Изгрев” се подмлади драстично. 29,63% от жителите му са на възраст до 30г., 43,32% до 60г., а над 60г. – 27,05%.

Зеленина

Район „Изгрев“ е един от най-зелените в София и това е основна причина да бъде едно от най-желаните места за живот в София. Районът е разположен на 490 хектара, като от тях 170 хектара са жилищно строителство, а 210 хектара е зелена система. В границите на Района се намира част от „Борисовата градина“, както и Ловният парк. През района премината и река Новачица.

Културната столица на София

Район „Изгрев“ има утвърдена културна идентичност. Той е наричан културната столица на София.

От средата на 50-те години на миналия век десетки художници постепенно изграждат квартала на художниците, наричан още малкият софийски Монмартър. Тук са живели именити художници като Константин Щъркелов, чието име носи и една от улиците в „Изток“. „Изгрев“ е бил дом и на Дечко Узунов, а в района се намира и галерията-музей, посветена на художника. Тук са още жилищната сграда с ателие, свързана с художника Илия Петров, къщата на художника Ненко Балкански, както и къщата на живописеца Александър Стаменов.

По-късно се обособяват жилищни сгради с писатели, артисти, журналисти, музиканти и интелектуалци.

Инфраструктура

Район „Изгрев“ е изключително добре развит като инфраструктура и градски транспорт. На територията на района се намират две метростанции – „Фредерик Жолио Кюри“ и „Г. М. Димитров“.

През района преминават е редица линии на градския транспорт, които свързват всички части на града.

 

Comments are closed.